Aside

Snoepen!

IMG_4756Wij hebben hier in huis een aantal echte snoepkousen rondlopen. Als ik terug kom van het boodschappen doen wordt de inhoud van de tassen zorgvuldig geïnspecteerd op eventuele zoetigheden en lekkere traktaties. Die moeten dan het liefst direct nog worden uitgedeeld. Als je met je kinderen bewuster en gezonder wilt gaan eten, dan is die overdaad aan snoepgoed best iets waar je tegenaan loopt. Hoe ga je om met al dat lekkers waar je kinderen om vragen en overal mee overladen worden?

Natuurlijk

Kinderen zijn van nature dol op zoet. In de baarmoeder raakt een ongeboren kind al gewend aan de zoete smaak van het vruchtwater. Ook de moedermelk is zoet. Wij kunnen niet zonder suiker, suiker geeft ons lichaam directe energie en daarom houden we van nature van zoete producten. Het heeft dus geen zin om kinderen de drang naar zoetigheid te willen afleren. Dat gaat tegen hun natuur in. Maar die behoefte aan zoetigheid (en dus snelle energie) kan ook op een andere manier bevredigd worden dan het kind te overladen met snoepgoed, chocola of koekjes.

Tips

Hier wat suggesties om het snoepen binnen de perken te houden:

  • Geef je kind veel en gevarieerd fruit. Maak een fruitsalade met verschillende soorten fruit en strooi er wat rozijntjes over voor een feestelijke look. Maak een spiesje, of geef je kind een frisse smoothie van lekker vers fruit en presenteer met een rietje. Maak van fruit eten een feestje door het fruit op een leuke manier te presenteren.
  • Kies vaste momenten waarop je kind mag snoepen. Bijvoorbeeld elke dag 1 snoepje, of alleen in het weekend. Zo wordt het snoepmoment een echte traktatie en een moment waar je kind naar uit kan kijken, in plaats van iets dat het uit gewoonte doet.
  • Zorg voor gezonde en voldoende hoofdmaaltijden en goede tussendoortjes. Je kind zal dan minder trek hebben tussen de maaltijden omdat het voldoende energie heeft.
  • Geef je kind ook regelmatig hartige lekkernijen, bijvoorbeeld snacktomaatjes, een stukje komkommer, amandelen, een rijstwafel of een cracker. Zo leert het ook andere smaken waarderen. Onze kids zijn bijvoorbeeld gek op olijven, iets waar leeftijdgenootjes meestal met verbazing op reageren.
  • Wees ook matig met zoete drankjes. Je kind krijgt zo ongemerkt een hoop suiker binnen. Wen je kind er zo vroeg mogelijk aan om gewoon water te drinken.
  • Geef snoep niet als beloning of neem het niet af als straf. Zo leer je je kind dat het mag snoepen om zichzelf te belonen of om niet te eten om zichzelf te straffen en dat kan leiden tot een ongezonde relatie tot voeding.
  • Als je snoept met je kinderen, geniet er dan van, af en toe mag best! Genieten, maar met mate.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s