Homemade pizza

  Afbeelding

Foto: Stephan Mosel

Zonder schuldgevoelens lekker willen genieten van een knapperig stuk pizza? Dat kan met deze gezonde, homemade variant!
De bodem is gemaakt van speltmeel en de tomatensaus komt niet uit een pakje, maar maak je gewoon ook zelf. Vervolgens bedek je je pizza naar eigen smaak met verse ingrediënten. Hierbij kun je lekker creatief zijn en rekening houden met ieders voorkeur.

Puur smullen dus!

Voor de bodem (hiermee maak je 2 flinke pizza’s voor 4 personen, of 4 kleinere):

  • 630 gram speltmeel of speltbloem
  • 2 tl korrelgist
  • 3 el (kokos)olie (vloeibaar gemaakt)
  • 1 el rietsuiker of palmsuiker
  • 1 tl (keltisch) zeezout
  • 315 ml water

Voor de saus:

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blik tomaten in sap
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • peper/zout naar smaak of Herbamare

Ik heb een broodbakmachine die ook deeg kneedt, dus het deeg maken was bij mij een kwestie van de ingrediënten in de machine doen en 1 1/2 uur wachten. Maar je kunt het deeg uiteraard ook prima zelf kneden:
Meng de spelt, de gist, de olie en het water en begin met kneden. Voeg na 2 minuten zout en suiker toe en kneed nog 8 minuten tot een soepel deeg ontstaat. Laat 45 minuten rijzen in een kom met een doek er overheen.

Terwijl het deeg rijst kun je de tomatensaus maken:
Snipper de ui en de knoflook en bak deze kort. Maak met de blender of keukenmachine de tomaten op sap fijn, samen met de tomatenpuree. Schenk dit mengsel bij de ui en de knoflook in de pan. Voeg de kruiden, peper/zout of Herbamare toe en de saus is klaar.

IMG_5246Verwarm de oven voor op 200 graden. Strooi wat bloem op het keukenblad en rol een bolletje deeg uit tot de gewenste vorm. Leg dit op een bakplaat met bakpapier en besmeer met de tomatensaus. Bak de pizzabodem 7 minuten voor in de oven.
Beleg hierna de pizzabodem met ingrediënten naar eigen keus en smaak.
Eet je liever geen kaas, dan kun je de kaas vervangen door een recept met edelgist (VoedZo): Je neemt 3 el gistvlokken, 1 el mosterd, een scheut rijstmelk (of room), snuf zout en mengt alles goed. Giet het over je pizza, niet te ver naar de zijkanten, zodat het op de pizza blijft.

Bak de pizza daarna af in 10 tot 15 minuten.

Hierna is het puur smullen voor groot en klein!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s